ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170

  • obr15.jpg
  • obr16.jpg
  • obr17.jpg
  • obr13.jpg
  • obr14.jpg
  • obr10.jpg
  • obr11.jpg
  • obr12.jpg

skolanew

skolaold

  • 23.jpg
  • 20.jpg
  • 24.jpg
  • 25.jpg
  • 22.jpg
  • 21.jpg
  • 27.jpg
  • 26.jpg

Kontakty

Základní škola, Jičín,
Husova 170
506 01  Jičín

Telefon: 493 532 405
Mobilní telefon: 731 124 475


IČO: 70886849


web: www.2zsjc.cz
email: skola@2zsjc.cz


datová schránka: ucdmm5r

Označování alergenů

Označování alergenů je oficiálně stanoveno na 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.

Odvolání na legislativu:

EU – 2000/13 a od 13.12.2014 nahrazena novou 1169/2011 EU článek 21
Česká republika – vyhláška 113/2005 Sb o způsobu označování potravin a tabákových výrobků,
§ 8 odstavec 10.

Tyto předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Označení nebalených potravin (v naší ŠJ zhotovených pokrmů)
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování např.: restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Od 13.12.2014 je povinností při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který výrobek obsahuje.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám. Není možné, aby se školní jídelna při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií zabývala každým jednotlivě. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.


Označení přítomnosti alergenu na jídelním lístku:
- číslo alergenu je vyznačeno u každého jídla
- seznam alergenů je vyvěšen na nástěnce u jídelního lístku a na webových stránkách školní jídelny

1) Obiloviny obsahující lepek
1a) obiloviny – pšenice
1b) obiloviny – žito
1c) obiloviny – ječmen
1d) obiloviny – oves
1e) obiloviny – špalda
1f) obiloviny – kamut ( starodávný druh pšenice, která nebyla dotčena moderními zemědělskými postupy, pro něž je charakteristické, že chuť a obsah živin v zrnu obětují zajištění vyšších výnosů)
1g) obiloviny – hybridní odrůdy
2) Korýši a výrobky z nich
3) Vejce a výrobky z nich
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy)
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
8) Skořápkové plody
8a) skořápk. plody – mandle
8b) skořápk. plody – lískové ořechy
8c) skořápk. plody – vlašské ořechy
8d) skořápk. plody – kešu ořechy
8e) skořápk. plody – pekanové ořechy
8f) skořápk. plody – para ořechy
8g) skořápk. plody – pistácie
8h) skořápk. plody - makadamie
9) Celer
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany (v koncentracích vyšších 10mg, ml/kg, l)
13) Vlčí bob (lupina)
14) Měkkýši a výrobky z nich